Fysioterapeuterne er hovedpulsåren i det færøske sundhedsvæsen

Tíðindi | 01-09-2018

Den færøske sundhedsminister roste fysioterapeuterne for at gå forrest, når det gælder fysisk aktivitet og forebyggelse. Foreningens 100-års jubilæum blev fejret i Thorshavn.
Godt 50 færøske fysioterapeuter fejrede foreningens 100-års fødselsdag i Thorshavn. Her er de fotograferet med Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter, som står forrest i midten, ved siden af kredsformand for Færøerne, Sólfríð Skoradal.
”Sundhedsvæsenet er det bankende hjerte i velfærdssamfundet, og hvis sundhedsvæsenet er hjertet, så er servicen blodet, og personalet er de blodårer, som kører blodet rundt i kroppen. Men fysioterapeuterne er hovedpulsåren i det færøske sundhedsvæsen.”

Sådan lød ordene fra Turid Arge, departementschef i det færøske Helse- og Indenrigsministerium, da hun holdt tale i lørdags under fejringen af Danske Fysioterapeuters 100-års jubilæum i Thorshavn. Hun var stedfortræder for Færøernes sundhedsminister Sirið Stenberg, som var forhindret i at deltage. 

Turid Arge fortsatte med lovord om fysioterapeuterne, som de senere år har fået voksende betydning i øsamfundet. For befolkningstallet stiger på Færøerne – der er kommet 2.000 flere borgere til de sidste to-tre år. Samtidig oplever samfundet de samme udfordringer, som vi kender fra Danmark: Gruppen af ældre vokser, og det samme gør forekomsten af livstilssygdomme. Derfor er fysisk aktivitet, rehabilitering og forebyggelse blevet den siddende regerings tre vigtigste milepæle i sundhedspolitikken.

”Fysioterapeuterne er gået forrest i den bølge, der handler om at være fysisk aktiv, og i den måde, man tænker sundhed på. Derfor er det politiske system også begyndt at tænke mere i de baner”, sagde Turid Arge.

Sundhedshuse til færingerne
Sundhedsministeren er i gang med en større reform af sundhedsvæsenet. Der skal bl.a. foretages en opgavedeling imellem sygehusene, så de specialiserer sig i hver deres opgaver. Samtidig arbejder man på at oprette lokale sundhedscentre, hvor fysioterapeuter skal arbejde tæt sammen med læger, psykologer, sygeplejersker og andre grupper indenfor sundhedsvæsenet.

”Ideen er at skabe gode sundhedstilbud af høj kvalitet, så vi sikrer, at alle borgere får lige adgang til sundhed, og at vi kommer tættere på borgerne,” sagde Turid Arge.

Sikrer bevægelse på øerne
Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter, glædede sig over sundhedsministerens tale, som ligger helt på linje med foreningens politiske visioner

”Undersøgelser viser, at flertallet af befolkningen gerne vil være mere aktive, men de fleste har brug for hjælp til at komme op af sofaen. Derfor skal vi se på det hele menneske, og forstå, hvilken situation den enkelte står i, så vi kan motivere dem. For vi fysioterapeuter ved, hvordan man behandler og forebygger en række sygdomme, både de fysiske og psykiske. Derfor glæder jeg mig over at se så mange fysioterapeuter her i dag. I gør jeres for at sikre, at færingerne er i bevægelse og er med til at skabe et samfund, hvor der er plads til hele, sunde og raske mennesker, der kan leve et langt og frugtbart liv. Det fortjener ros og anerkendelse”, sluttede Tina Lambrecht sin tale.

 

Fysioterapeuter på Færøerne
Der er 98 medlemmer af Danske Fysioterapeuter på Færøerne. De 30 arbejder på private klinikker, resten er ansat på de tre største sygehuse i byerne Thorshavn, Klaiksvig og Suoruoy, og ude i kommunerne.

Fysioterapi på Færøerne er ikke et nyt fænomen. Der arbejdede massøser på sygehuset i Thorshavn før 2. verdenskrig, og i 1986 fik foreningen sin egen kreds med navnet Fysioterapeutfelag Føroya. Den nuværende formand, Sólfríð Skoradal, er valgt for en fireårig periode sammen med resten af bestyrelsen, og hun bliver aflønnet for otte timer om ugen, resten udføres som frivilligt arbejde. Arbejdsopgaverne er bl.a. forhandlinger af overenskomster med offentlig og privat sektor.

Skrivað: Ingunn Hansen

ONNUR TÍÐINDI

Aðalfundur og veitsla 18. februar
20.01.2023
Ynskir til fakfelagið
27.11.2022
Langtíðar limir heiðraðir
30.09.2022
Limadagur 30. september
29.09.2022
Vitjan av donsku forkvinnuni
29.09.2022
Endurvenjing og venjing (faldari)
17.06.2022
Stuðulsyvirlísing til Føroya Pedagogfelag
15.06.2021
Nýggja nevndin og Klæmint takkar fyri seg
21.02.2021
Nýggjur sáttmáli fyri privatstarvandi fysioterapeutar
02.02.2021
Mótstríðandi heilsutilmæli skapa ørkymlan
19.04.2020
Øll óneyðug fysioterapeutisk viðgerð skal útsetast - Danska Sundhedsstyrelsen
12.03.2020
Vegleiðing um starvsfólka- og lønarviðurskifti í sambandi við COVID-19
05.03.2020
Heilsustarvsfólk sum hava verið í coronarektum umráði, skulu verða heima við hús í 14 dagar.
05.03.2020
Fysioterapeutar úr 10 londum á altjóða seminari í Føroyum
07.08.2019
Nýggjur limur í nevndini hjá Fysioterapeutfelag Føroya
26.02.2019
ABC toymið telur nú 20 samstarvsfelagar
20.12.2018
Meira venjing - minni heilivágur
16.10.2018
Fysioterapeuterne er hovedpulsåren i det færøske sundhedsvæsen
01.09.2018
Marjun Poulsen er nú master í heilsuvísind
24.05.2018
Fleiri filmsbrot í lýsa tey ymisku arbeiðsplássini runt um í landium
15.09.2017